sâmbătă, 19 aprilie 2014


Metafora evenimentelor de tip Black Swan/Lebăda Neagră, a fost prima dată menționată de către Nicholas Taleb și privea exclusiv lumea financiară. Ulterior, autorul extinde sensul metaforei și consideră aproape toate marile descoperiri științifice, evenimentele istorice și realizările artistice ca „lebede negre"- nedirecționate și neprevăzute.

După același autor, pentru a fi o adevărată Lebădă Neagră, un eveniment trebuie să aibă trei caracteristici distincte: să fie o surpriză [pentru observator], să aibă un efect major, iar după ce evenimentul a avut loc, să se tragă concluzia că el ar fi putut fi de fapt prevăzut [dar date relevante nu au fost luate în calcul de analizele de probabilitate a riscurilor].

Teoria evenimentelor Black Swan/Lebăda Neagră este destul de complexă, a generat polemici, iar metafora a fost folosită impropriu deseori...

Abordarea acestei teme în cadrul expoziției din luna aprilie, poate fi o invitație adresată artiștilor de a ieși din schemele proprii de elaborare a lucrărilor, de a schimba perspectiva, rezultând o viziune nouă, oferind tuturor și lor înșiși o meta-surpriză.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu