joi, 29 mai 2014

Portret de artist - Gabriel Caloian

 
 
In ianuarie 2014, Art Yourself Gallery a lansat in premiera un proiect maraton, impreuna cu 17 artisti, timp de 11 luni, cu 11 expozitii pe 11 teme, in fiecare zi de 17 a fiecarei luni.

Protagonistii acestui proiect experimental sunt: Aitch, Felix Aftene, Gabriel Caloian, Codruta Cernea, Mihail Cosuletu, Cristian Crisbasan, Suzana Dan, Amalia Dulhan, Andreea Floreanu, Cornel lazia, Ileana si Catalin Oancea, Dragos Patrascu, Tudor Patrascu, Radu Rodideal, Adrian Sandu, Bogdan Teodorescu, Ioana Ursa.

La initiativa fotografilor, Cornel Lazia si Cristian Crisbasan, incercam sa va dezvaluim Portretele artistilor asa cum se vad ei insisi si asa cum sunt priviti prin obiectul fotografilor.
 
Gabriel Caloian
 
1. Ce cauți tu în viața ta?
“ Sunt unul dintre cei ce sunt
Când o să fiu mai mult…
O să-mi disloc aliura de pământ.”
Așa, într-o prefață lirică pornește Gabriel caracterizarea de sine fiind de altfel și întâiul specialist sieși…
Nu mai zic cine pretind a crede că sunt pentru că o să bufnim cu toții, așa că mai lesne vă descriu ce-mi imaginez că sunt. Prin urmare sunt exact așa cum mă aflu, dar puțin avantajat de absența unei realități coerent însușită, nefiind afectat în permanență de ceea ce se cheamă imediat.
2. Te naști artist sau te faci artist?
Nu-mi aduc foarte clar aminte să fi fost creativ din născare, dar probabil că studiul genotipului uman va revela ereditatea creativității. Este just că arta, una din formele de produs ale creativității este un fenomen originar socio-cultural. Omul este creativ, detașându-se astfel de celelalte regnuri iar ceea ce-l face artist este punerea în aplicare a creativității printr-o formulă mai mult sau mai puțin estetică.
3. Ce vezi, unde vezi și cum vezi?
Văd cu coada ochiului, văd holbându-mă, văd ce nu trebuie, văd ce se vede, văd ce vedem cu toții, văd ce vreau, văd și surprind lucruri pe care le opresc din acțiune și le traduc rapid să nu dispară. În general lucrez stimulat de o stare expansivă ce nu-mi dă răgazul premeditării, și doar abia după ce se disipează explozia hazardului semiconștient, încep să primenesc rezultatul cu elemente estetice și ornamente stilistice generate de fluxul raționalului. În final rămân uimit de felul în care subconștientul emite la suprafață forme de expresie nealterată.
4. Cum creezi și când ești gata să te arăți?
Creez încercând să ignor formula explicită a realului și să expun atunci când sunt suficient impresionat de rezultat.
5. Cum te vezi în proiectul 11172014 și ce aștepți de la acesta?
11172014 este un proiect fără precedent la care particip alături de alți 16 artiști profesioniști, proiect în care varietatea stilistică este coagulată de o unitate tematică prestabilită ce simulează un traseu temporar maraton.
Conform distanței geografice care mă împiedică să fiu părtaș fizic al evenimentelor sunt nevoit doar să intuiesc reacția publicului sau să fac aprecieri pe marginea imaginilor postate on line.
6. Ce rol are creația și arta în viața omului?
Arta este cea mai potrivită găselniță prin care omul traduce subtilitățile lucrurilor și îl transformă într-un mic designer al realității personale.
7. Pune-ți o întrebare și răspunde la ea.
- Ce faci Gabriel, cum te simți?
I feel good!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu